Engelsen tegen de Zulu's

 

Zuid Afrika was al een tijdje een kolonie van de Nederlanders. De VOC had er een ruststation gebouwd en later namen Nederlandse soldaten grote delen van het land over.

Later werd Zuid Afrika grotendeels overgenomen door de Engelsen die de verovering voortzetten. Zij kwamen echter een volk tegen dat terug zou vechten tegen de Europese verovering; de Zulu's.

 

In 1878 zouden de Engelsen in oorlog raken met de Zulu's. 

De Zulu's zijn een woest krijgers volk uit het gebied Kwazulu-Natal. In tegenstelling tot de meeste Afrikaanse volken waren zij goed georganiseerd en hadden ze een goed getraind leger. Ze waren in vergelijking met de Europeanen wel simpel bewapend. Ze hadden geen vuurwapens en gebruikten schilden gemaakt van huiden.

Het Engelse leger in 1878 was het modernste van die tijd. Ze hadden geweren waar ze 5 tot 8 schoten per minuut mee konden afvuren, kanonnen en zelfs de eerste machinegeweren. De Engelsen waren goed te herkennen aan hun typische rode jasjes.

 

De oorlog.

In februari 1878 liep een ruzie over de exacte grens tussen het zulu gebied en het Engelse gebied in zuid Afrika zo hoog op dat er oorlog uitbrak. De Engelse lord Chelmsford stuurde het Engelse leger in 3 groepen Zulu gebied in. Hij had er alle vertrouwen in. Zijn wapens waren veel beter.

De  groep waar Lord Chelmsford zelf bij zat, is Zululand bij Rorke’s Drift binnen gevallen. De Britten sloegen hun kamp op bij de berg Isandlwana maar deden geen moeite om het kamp te versterken omdat ze vertrouwden op de superioriteit van hun wapens.

Toen het kamp was ingericht, verdeelde Chelmsford zijn manschappen in twee groepen. De grootste groep ging onder zijn leiding op zoek naar de hoofdmacht van de Zoeloes. De tweede groep, één bataljon, bleef achter om het kamp te verdedigen.

Terwijl Chelmsford vruchteloos op zoek was naar de Zoeloes, ontdekten enkele verkenners een Zoeloeleger van ongeveer 20.000 man. Ze keerden terug naar het kamp maar brachten zo de Zoeloes ook naar hun basis. De 1400 soldaten van het achtergebleven bataljon waren in no time overmeesterd. Vrijwel alle militairen werden gedood.

Chelmsford was maar 11 km van het kamp verwijderd en heeft zelfs berichten over de aanval gekregen maar hij reageerde niet. Omdat hij de tenten nog rechtop zag staan, dacht hij dat het loos alarm was. Hij keerde pas terug in de nacht van 22 januari en ontdekte toen de massaslachting.

Dit is een van de enige keren dat een Afrikaans leger een echte overwinning heeft behaald tegen een Europees leger.  Tegelijk wisten echter ongeveer 100 Engelsen bij het ziekenhuis Rorke's drift meer dan 4000 zulu's op afstand te houden....

Het technologische verschil tussen de Engelsen en de Zulu's was te groot.

 

Na een serie kleinere veldslagen vond de definitieve veldslag plaats op 4 juli 1879 bij Ulundi, de hoofdstad van de Zulu koning Cetswayo. Hoewel de Zoeloes dapper vochten, leden zij hier een grote nederlaag.

Koning Cetshwayo werd gevangen genomen en naar Kaapstad gestuurd. Later is hij naar Engeland gebracht waar hij koningin Victoria heeft ontmoet. De Engelsen namen het Zulu land over.

De Zuu's bestaan als volk nog wel.  Jacob Zumu, een Zulu is nog een hele periode president van Zuid Afrika geweest.

 

 

Bron: http://www.filatelieonline.com/philatelist/zoeloe.htm

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb